Secretul îndeplinirii oricărei sarcini, indiferent de dificultate, reprezintă o combinație trainică între pasiune și perseverență. Cele 5 sfaturi prezentate de către psihologul Angela Duckworth sunt un punct de plecare excelent, cuprinzând îndrumări aplicabile în viața de zi cu zi:

  • Chiar dacă nu-ți iese ceva, continuă să faci acel lucru
  • Lucrează la un proiect mai mult de 3 săptămâni
  • Când simți că vrei să renunți, continuă
  • Ține minte scopurile pe care le ai
  • Când începi o acțiune, du-o la bun sfârșit

De asemenea, ține minte că lucrurile cu adevărat valoroase necesită un munte de efort. Capacitatea de a continua după un eșec, precum o notă mică sau feedback negativ din partea profesorilor, are o importanță crucială, în spatele acestui mecanism stând dorința de a fi mai bun.În cadrul admiterii la Academia Militara West Point din Statele Unite, procedura este una foarte complicată, durează foarte mult și, în ciuda drumului parcurs, 1 din 5 cadeți se retrag înaintea absolvirii. Întrebarea care se ridică este, într-adevăr: ”Cine își petrece doi ani străduindu-se să atingă o țintă și apoi o abandonează după două luni?”. ”Sistemul este conceput să-ți găsească slăbiciunile, dar asta e și ideea – West Point te întărește”. Toți cadeții ce obțin rezultate excepționale împart o trăsătură vitală: pasiune de durată. Determinarea feroce avea în spate alte două puncte, la fel de importante în atingerea acestor performanțe: rezistența neobișnuită la șocuri și cunoașterea profundă a propriilor scopuri. Nu aveau doar determinare, ci și direcție.


„Astfel, este extrem de important ce facem cu potențialul nostru. Deseori ne confruntăm cu persoane care apreciază prea mult talentul, fără a realiza că acesta este aproape inutil fără muncă și disciplină.” ”Individul uman trăiește de obicei cu mult în interiorul limitelor sale, el posedă puteri diverse pe care în general nu reușește să le folosească. Se energizează sub maximul său și se comportă sub optimul său”


William James

Trebuie să fim conștienți cu ce scop muncim, la liceu sau acasă, pentru că ceea ce declarăm că ni se pare important s-ar putea să nu corespundă cu ceea ce în adâncul nostru, credem cu adevărat că este valoros. Când ne comparăm cu persoanele din jurul nostru, nu facem altceva decât să ne limităm, să ne punem piedici în calea atingerii potențialului. Deseori ne uităm la munca altora și o considerăm fără greșeală, ba chiar ajungem să îi invidiem pentru calitățile pe care le posedă. Adevărul, însă, este că în spatele lucrurilor dificile precum învățatul pentru un examen sau chiar simple, teme, proiecte se află o rutină bine însușită, disciplină și efort.


Când totul este perfect nu ne întrebăm cum s-a ajuns la asta. Ne bucurăm de faptul prezent de parcă ar fi ieșit din pământ ca prin minune.


Friedrich Nietzsche

Învățând această lecție, ei trec peste eșecul inițial și găsesc energia și inspirația necesară în vederea atingerii scopului. Astfel, deși cei ce muncesc din greu nu ating performanțele celor talentați la fel de repede, sunt mult mai eficienți pe termen lung, fiind obișnuiți să repete din nou și din nou.

Niciodată nu e prea târziu să schimbi modul în care abordezi viața; ”unul din motivele pentru care ne schimbăm este că învățăm ceva ce pur și simplu nu știam înainte.”

Fii perseverent, tenace, și nu renunta niciodata!


Singurul lucru care mă deosebește de toți ceilalți este că nu mi-e teamă să mor pe banda de alergat. Nu voi fi depășit! … Dar dacă alergăm împreună, rămân două variante: renunți primul sau mori.

Will Smith

Filip Ionescu

Imperfect, unic. Pasionat de lectură, muzică, și idei periculoase. ”e timpul să crezi, să-ți pui în gând o dorință și să visezi ”