De câte ori te-ai gândit că nu ești suficient? Suficient de frumos, suficient de inteligent, suficient de empatic cu cei din jur, iar lista continuă… De câte ori ai stat minute în șir în fața oglinzii întrebându-te cum te consideră alții? Cred că toată lumea și-a pus la îndoială propria persoană, din orice punct de vedere, comparându-se mai apoi cu individul perfect: o persoană fără defecte, amuzantă, talentată și deșteaptă ca să satisfacă așteptările altora.

Cu timpul, într-un colț al minții noastre, se adună o pânză de complexe bazate pe norme sociale impuse de familie, prieteni și chiar de noi înșine. Continuăm să ne deformăm imaginea despre sine prin faptul că ne raportăm constant la alții. Echilibrul nostru psihic este dezechilibrat de felul în care ne vedem prin ochii celorlalți.

Totul începe cu o bucată de plastelină și un artist care i-a dat o formă inițială. Trece timpul și pe lângă bucata aia de plastelină trec mai mulți artiști, fiecare cu o viziune diferită asupra felului cum ar trebui să fie modelată. O modelează cu toții, pe rând. Artistul inițial tace, vrea ca oamenii să accepte bucata de plastelină, e tot ce are. După mult timp, observă că fiecare artist care venea găsea ceva în neregulă cu bucata lui. Într-o zi, i-a chemat pe toți. În momentul ăla, fiecare a început să încerce să tragă de plastelină, să o modeleze, iar ea s-a rupt. Toți artiștii au plecat, iar cel inițial a rămas cu ea, uitând cum o modelase la început. Dacă artistul și-ar fi urmărit de la început viziunea și ar fi lucrat la bucata lui până când considera că e finalizată, că a atins o formă aproape perfectă, toți ceilalți artiști probabil s-ar fi înghesuit doar ca să o privească, indiferent de ce viziune aveau. Astfel plastelina reprezintă personalitatea fiecărui om, iar artiștii sunt cei cărora le permitem să ne influențeze pe parcursul vieții. Fiecare dintre ei ne influențează în mod diferit și subiectiv, conform așteptărilor pe care le au de la noi. Așteptările anturajelor diferă între ele și se pot contrazice uneori, iar dacă suntem nehotărâți cu privire la care grup este mai potrivit pentru noi, vom încerca să ne conformăm tuturor cerințelor impuse.

Așa ajungem să credem că trebuie să îi mulțumim pe toți, când în realitate trebuie să fim împăcați cu noi înșine, fară să mai simțim nevoia de a ne supune unui șablon. În final, putem ceda, rămânând fără aprecierea grupului de persoane pe care încercam să le mulțumim initial, sau putem să ne cunoaștem de la început interesele și să nu încercăm să părem ceea ce nu suntem doar pentru a ne infiltra într-un anturaj nepotrivit.

Fiecare om este unic în felul său și are propriile credințe, gânduri și trăiri. Cu toate acestea încercăm, mai mult sau mai puțin, să ne încadrăm în niște șabloane ce urmăresc să elimine fiecare strop de originalitate existent. Dorința de a fi acceptat și integrat într-un anumit grup este atât de arzătoare încât majoritatea sunt dispuși sa se schimbe pentru a putea sta în jurul unor persoane văzute drept model de către cei din jur. Aici începe un conflict interior din cauză că suntem prea îndepărtați de idealul la care aspirăm.

Ștacheta este ridicată atât de sus de către societate încât punem sub semnul întrebării dacă merităm sau nu să avem parte de anumite lucruri în viața noastră. Pe plan profesional, sunt foarte multe persoane lipsite de pasiune în ceea ce fac, persoane care se îngroapă într-o rutină de care nu sunt nici pe departe mulțumiți. Sunt persoanele care au ajuns să aibă job-ul respectiv pornind de la ideea că așa este mai bine și fiind îndrumați de apropiați. Persoane care nu țin cont de aptitudini și se gândesc doar la partea materială sau la cum să-și întrețină familia. Acești oameni sunt superficiali, ușor influențabili și complet detașați de partea afectivă pe care o implică un job.

Într-o altă oridine de idei, oprește-te din a te raporta la normele de valoare și perfecțiune ale societății. Conștientizează că un orice om este unic și special în felul său și asta îl face mult mai valoros decât dacă s-ar conforma pe deplin unui tipar.

Hei! Sunt Alexandra și îmi place sa notez ceea ce gandesc, îmi expun ideile in cuvinte ce le veți citi pe acest blog.